INTERNATIONAL LAW - SPORT BUSINESS - MANAGEMENT STRATEGY - POLICY COMPLIANCE - RESEARCH & CONSULTING SERVICES

St. Louis, USA, Tel: 812-272-3598       facebook circle  youtube circle  instagram circle  linkedin circle

Ζωή Φάκη: H ομάδα μου έμαθε τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για τα όνειρα σου και να μην σταματάς, μέχρι να τα καταφέρεις

zoi faki interview2

Τι σε ενέπνευσε να έρθεις στην Αμερική για να παίξεις βόλεϊ; Γιατί στις ΗΠΑ;
Η Αμερική ήταν το όνειρο μου από πολύ μικρή ηλικία. Θεωρούσα ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον να μπορείς να κάνεις το άθλημα που αγαπάς και να σπουδάζεις ταυτόχρονα, χωρίς ωστόσο να καθορίζεται η συνέχεια της ζωής σου από τις πανελλήνιες εξετάσεις, όπως στην Ελλάδα.

 

 

Ποιες ήταν μερικές από τις ανησυχίες και τις προσδοκίες σου σχετικά με τον κολεγιακό αθλητισμό στις ΗΠΑ; Ποια κριτήρια καθόρισαν την επιλογή πανεπιστημίου;
Κύρια ανησυχία μου ήταν ότι έπρεπε να αποχωριστώ την οικογένεια μου από μικρή ηλικία, για 4-5 χρόνια, γεγονός το οποίο δεν είσαι ποτέ έτοιμος να το αντιμετωπίσεις εύκολα, όσο και αν το θες προκειμένου να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου. Άλλη μια ανησυχία μου ήταν η γρήγορη κατανόηση της ξένης γλώσσας και η προσαρμογή μου σε ένα άκρως ανταγωνιστικό σύστημα.

Οι προσδοκίες μου με τον κολεγιακό αθλητισμό στις ΗΠΑ ήταν να μάθω τα χαρακτηριστικά που χτίζουν την «πραγματική» αθλήτρια. Η αξιοθαύμαστη οργάνωση και επαγγελματικότητα που διακρίνει τις κολεγιακές ομάδες συνέβαλε τα μέγιστα στην επίτευξη του ανωτέρω. Με την απόφαση μου να έρθω στο Πιττ ήξερα ότι θα βίωνα κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήξερα και είχα συνηθίσει. Τα πρώτα χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα, καθώς έπρεπε να μάθω πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα πως είναι να παίζεις σε ένα πολύ γρήγορο σύστημα και να βελτιώνεσαι καθημερινά σε κάθε skill του βόλεϊ, αποβάλλοντας ταυτόχρονα παικτικές συνήθειες και συμπεριφορές του παρελθόντος και ενδυναμώνοντας δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα μου.

 

Είναι μια ομάδα που ζητάει ολοκληρωμένες παίκτριες και εγώ όταν ήρθα εδώ δεν ήμουν, οπότε πήρε κάποιο χρόνο για να φτάσω στο επίπεδο που αναζητούσε η ομάδα. Τα κριτήρια επιλογής της ομάδας μου ήταν ότι είναι μια από τις καλύτερες ομάδες της Αμερικής με υψηλό επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας και με προπονητές των οποίων οι γνώσεις για το βόλει και η προσωπικότητά τους θα με βοηθούσαν να πάρω τα εφόδια να γίνω μια ολοκληρωμένη παίκτρια.

zoi faki interview

Πότε ξεκίνησες την διαδικασία αναζήτησης πανεπιστημίου, είσαι ευχαριστημένη με την επιλογή σου, έχεις να μοιραστείς ιστορίες που σε σημάδεψαν από την εμπειρία αυτή, κάτι που θα το θυμάσαι για πάντα;
Ξεκίνησα την διαδικασία αναζήτησης πανεπιστημίου στα 16 μου, αλλά η διαδικασία αυτή για μένα έγινε πολύ εύκολη όταν με ζήτησε το Πιττ, γιατί ήξερα από την πρώτη στιγμή, ίσως από διαίσθηση και χωρίς άλλη σκέψη, ότι θέλω να πάω σε αυτό το κολλέγιο. Είμαι πολύ ευχαριστημένη με την επιλογή μου, γιατί μετά από 5 χρόνια σε αυτή την ομάδα, βλέπω μια Ζωή τελείως αλλαγμένη. Ήρθα άλλος άνθρωπος και θα γυρίσω άλλος. Αυτή η ομάδα μου έμαθε τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για τα όνειρα σου και να μην σταματάς, όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα, μέχρι να τα καταφέρεις.

Στιγμές που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι τα 3 ACC Championships που κερδίσαμε στην σειρά, φτάνοντας το νούμερο 1 και 2 στην Αμερική.

Οι επιτυχίες αυτές επιβεβαίωσαν την πολλή σκληρή και μερικές φορές επίπονη δουλειά της ομάδας μου, αλλά μας άφησαν ένα μοναδικό και υπέροχο συναίσθημα. Επιπλέον οι φιλίες που έχω κάνει αυτά τα χρόνια εδώ και οι στιγμές που έχω περάσει με τις συναθλητριες μου είναι στιγμές και φιλίες που θα μείνουν για πάντα.


Τι συμβουλή θα έδινες στις αθλήτριες και τους αθλητές που σκέφτονται να ακολουθήσουν παρόμοιο μονοπάτι με εσένα; Τι έχεις να πεις σε γονείς και αθλητές που σκέφτονται να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι;
Μια συμβουλή που έχω να τους δώσω είναι να το θέλουν πολύ γιατί η ζωή τους θα αλλάξει τελείως. Θυμάμαι πριν φύγω για Αμερική θεωρούσα ότι όλα θα είναι εύκολα. Αποδείχτηκε τελικά ότι χρειάζεται ισχυρή θέληση, πειθαρχία, επιμονή, υπομονή και γερό στομάχι. Τα αποτελέσματα όμως θα τους δικαιώσουν. Άλλωστε και οι αρχαίοι μας, το είπαν «τα καλά κόποις κτώνται». Οπότε η συμβουλή μου είναι ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάτι που δεν έχουν ζήσει και αν ακόμα υπάρξουν στιγμές που θα θελήσουν να το βάλουν στα πόδια να ξέρουν ότι οι εμπειρίες που θα αποκομίσουν θα είναι μοναδικές και θα αποτελέσουν γερές βάσεις για όλη τους την ζωή.


Είσαι από τις αθλήτριες που πέρασαν ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό ο οποίος χρειάστηκε χειρουργείο και ειδική αποκατάσταση. Είσαι ευχαριστημένη με την αντιμετώπιση που είχες; Πόσο εύκολο ήταν να επανέλθεις στο γήπεδο μετά; Σε στήριξε η ομάδα σου (προπονητές, συμπαίκτριες, διοίκηση);
Μέσα στην ατυχία μου να πάθω αυτόν τον τραυματισμό ήμουν τυχερή γιατί χειρουργήθηκα με έναν από τους καλύτερους χειρουργούς για χιαστούς και όλα τα έξοδα της αποκατάστασης μου τα ανέλαβε η ομάδα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη με την αντιμετώπιση που είχα ιδίως από τους φυσικοθεραπευτές και γιατρούς της ομάδας. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για την επιστροφή μου στο γήπεδο οπότε τους είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων. Η ομάδα μου με στήριξε όσο μπορούσε. Έπαθα τον τραυματισμό μου στην αρχή της χρονιάς όπου ξεκινούσε το πρωτάθλημα, οπότε έπρεπε να είναι συγκεντρωμένοι να κερδίζουν αγώνες και εγώ ήμουν συγκεντρωμένη να επιστρέψω πίσω στο γήπεδο υγιής. Η επιστροφή μου στο γήπεδο δεν ήταν φυσικά εύκολη υπόθεση. Έπρεπε να μάθω να προσγειώνομαι από τα άλματά μου διαφορετικά και αυτό μου πήρε αρκετούς μήνες μέχρι να τα καταφέρω. Η αποθεραπεία μου χρειάστηκε επίσης αρκετό χρόνο κάνοντας εντατικά βάρη. Ο τραυματισμός μου όμως με έκανε να καταλάβω πόσο σημαντικό είναι να προσέχεις τον εαυτό σου όταν κάνεις πρωταθλητισμό και είναι ένα μάθημα που έμαθα με τον άσχημο τρόπο αλλά αυτό με έκανε καλύτερη αθλήτρια.

Κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι ότι ο προπονητής μου όλους αυτούς τους μήνες θεραπείας και αποθεραπείας του τραυματισμού μου με έβαζε σε μια καρέκλα και με μάθαινε να κάνω υποδοχή. Αυτό έστω και σε περίοδο μεγάλης δοκιμασίας της ζωής μου με βοήθησε να βελτιώσω τις ικανότητές μου και να μπορώ να διεκδικήσω στο γήπεδο τη θέση της ακραίας, κάτι που μου άνοιξε άλλες πτυχές στο άθλημα.


Η περιφέρεια στην οποία αγωνίζεσαι είχε αγωνιστική δραστηριότητα το Φθινόπωρο και έκανες εξαιρετικές εμφανίσεις. Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας για τη συνέχεια;
Ο προπονητής μου ποτέ δεν βάζει μεγάλους στόχους. Ο στόχος μας είναι να πάμε σε κάθε παιχνίδι και να παίζουμε πολύ σκληρά και το αποτέλεσμα θα έρθει. Κάθε καινούργιο παιχνίδι είναι διαφορετικό, πάντα συγκεντρωνόμαστε για το παιχνίδι που έχουμε τώρα και κάθε παιχνίδι μπαίνουμε μέσα σαν να παίζουμε τελικό πρωταθλήματος.


Φέτος διανύεις τον τελευταίο χρόνο σπουδών, ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον, τόσο το επαγγελματικό αλλά και το αθλητικό;
Αυτή τη στιγμή έχω πάρει το πτυχίο μου και κάνω το μεταπτυχιακό μου αφού τελειώσω και αυτό το πτυχίο, θέλω να συνεχίσω την καριέρα μου στην Ευρώπη.

 

Contact NOMOS LLC

St. Louis, USA


info(at)nomosllc.com


US Tel: (+1) 812-272-3598


EU Tel: (+30) 6946-454137