INTERNATIONAL LAW - SPORT BUSINESS - MANAGEMENT STRATEGY - POLICY COMPLIANCE - RESEARCH & CONSULTING SERVICES

St. Louis, USA, Tel: 812-272-3598       facebook circle  youtube circle  instagram circle  linkedin circle

«Ποτέ δεν πρέπει να βάζεις όρια»

stamatiou

Μεγάλη συνέντευξη της Χρυσάνθης Σταματίου για την ζωή της στο NCAA- Ο τίτλος της σεζόν στο Stanford

Η Χρυσάνθη Σταματίου ολοκλήρωσε την δεύτερη σεζόν της στο αμερικανικό βόλεϊ και συγκεκριμένα στο ΝCAA, όπου και αγωνίστηκε σε 19 αγώνες (57 σετ), σημειώνοντας 9 πόντους, οι οποίοι προήλθαν όλοι από το σερβίς. 

Η 19χρονη ακραία/διαγώνιος είναι συμπαίκτρια με την Γεωργία Τσελέπη στο Cincinnati και φέτος βοήθησαν το πανεπιστήμιο να πραγματοποιήσει μία από τις καλύτερες σεζόν στην ιστορία του. 

Το ρεκόρ 26-8 αποτελεί την 5η καλύτερη επίδοση για το πανεπιστήμιο, οι 1.750 ασίστ είναι η 2η καλύτερη επίδοση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήταν μόλις η 5η φορά που η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του πανεπιστημίου έπαιξε στον 2ο γύρο του 2018 NCAA Volleyball Tournament.

Η πρώην αθλήτρια των Νίκη Βόλου, ΓΣ Αλμυρού, Αργώ Βόλου, Άρη Θ. μίλησε στο γραφείο Τύπου της NOMOS για την εμπειρία της έως τώρα στον μαγικό κόσμο του NCAA.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

-Φτάσατε ένα βήμα πριν την φάση των «16» του NCAA D1. Τι σου δίδαξε η φετινή χρονιά; Τι έμαθες για τον εαυτό σου; Πως έφτασε η ομάδα σου μέχρι εκεί; 

«Ένα βήμα πριν τους 16…! Μόλις διάβασα την ερώτηση, με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο μακριά έφτασε η ομάδα. Ήταν σίγουρα μια σπουδαία εμπειρία. Παίξαμε με πολύ καλές ομάδες, μεταξύ αυτών το Marquette , νούμερο 14 στη χώρα με πραγματικά ταλαντούχες παίκτριες. Αυτό που μου δίδαξε η φετινή χρονιά περισσότερο, είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να βάζεις όρια στον εαυτό σου, επειδή ποτέ δεν ξέρεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις».

-Πόσο δύσκολο ήταν για σένα προσωπικά και ως ομάδα να δουλέψετε για να πετύχετε τους στόχους σας; Περιέγραψε την καθημερινή σου ρουτίνα και ειδικά παραδείγματα που θα βοηθήσουν τους υπόλοιπους να καταλάβουν τι χρειάζεται για να αγωνιστείς στο υψηλότερο επίπεδο.

«Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται όταν έρχονται στην D1 κατηγορία του βόλεϊ, είναι ότι δεν είναι μόνο οι 4-5 μήνες, όσο διαρκεί δηλαδή μια κανονική περίοδος. Το εαρινό εξάμηνο είναι πολύ σκληρό. Πρέπει να ξυπνάμε νωρίς το πρωί κάθε μέρα για να δουλεύουμε και να εξασκούμαστε. Πρέπει να πιέσουμε τον εαυτό μας να φτάσει στα όριά του και δεν θα πω ψέματα, τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να γινόμαστε δυνατότερες και καλύτερες κάθε μέρα, έτσι ώστε όλη η δουλειά που κάνουμε να επιβραβευτεί όταν έρθει ο καιρός. Προσωπικά έπρεπε να περάσω το καλοκαίρι στο Cincinnati, ακόμη και αν πραγματικά ήθελα να ήμουν στο σπίτι στην Ελλάδα το καλοκαίρι». 

-Πόσο δύσκολη (και εφικτή ή όχι) είναι η ισορροπία των ακαδημαϊκών σπουδών και του αθλητικού ανταγωνισμού σε εθνικό επίπεδο; 

«Κατά τη διάρκεια της σεζόν έπρεπε να χάσουμε αρκετά μαθήματα, καθώς ταξιδεύαμε συχνά. Δεν είναι εύκολο να συμβαδίζεις με τα μαθήματα, αλλά είναι δυνατό να επιτευχθεί. Ακόμα και όταν ήμασταν εντός έδρας, είχαμε καθημερινά προπόνηση 2-3 ώρες και μάθημα αργότερα. Κάποιες φορές είναι όντως απογοητευτικό, αλλά η σχέση που είχαν οι καθηγητές μας με τους προπονητές και τους ακαδημαϊκούς μας συμβούλους ήταν πραγματικά καλή. Οι καθηγητές μας ήταν όντως υποστηρικτικοί και δείχνουν κατανόηση».

-Τι σου έλειψε περισσότερο κατά τη διάρκεια της χρονιάς τι όχι και πως το διαχειρίστηκες; 

«Το να είσαι τόσο μακριά από το σπίτι και τους δικούς σου είναι πολύ δύσκολο. Προσωπικά δεν ήμουν σπίτι από τον Μάιο ,καθώς έπρεπε να είμαι εδώ όλο το καλοκαίρι για προετοιμασία. Μου έλειψαν πολλά πράγματα από την Ελλάδα, ειδικά οι φίλοι και η οικογένειά μου. Αλλά ας μην ξεχάσουμε και το φαγητό (σ.σ. γέλιο). Το αμερικανικό φαγητό δεν μπορεί να ξεπεράσει το σπιτικό ελληνικό. Οι ευκαιρίες που είχα εδώ με έκαναν να συνεχίζω, μαζί με την καλή μου φίλη Γεωργία. Βοηθάει σίγουρα να έχεις κάποιον από την ίδια χώρα. Αντιμετωπίζουμε τα πράγματα μαζί και έχει πλάκα».

-Πού θα εστιάσεις περισσότερο το 2019, σε σχέση με την συνολική ισορροπία ζωής-δουλειάς, προσωπική βελτίωση και εφαρμόζοντας τα διδάγματα που πήρες την φετινή σεζόν; 

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με το τι μου επιφυλάσσει το 2019. Θέλω να δουλέψω για να κάνω τον εαυτό μου καλύτερο, μέρα με τη μέρα πάνω σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια που θα με βοηθήσει να πετύχω τους στόχους μου και στο βόλεϊ και στο σχολείο».

-Ποια θα είναι η επιτυχία σου με την ολοκλήρωση της καριέρας σου στο Cincinnati; 

«Την επιτυχία είναι δύσκολο να την ορίσεις. Ωστόσο, αυτό που ελπίζω να πάρω από την εμπειρία μου στο Cincinnati είναι να βλέπω όλα αυτά τα διαφορετικά μέρη που πάω και παίζω, να γίνω καλύτερη παίκτρια και άνθρωπος, να δοκιμάσω τα όριά μου και να έχω μια σωστή εκπαίδευση. Θα έλεγα όμως ότι επιτυχία για εμένα είναι που βρίσκομαι ήδη εδώ».

Τι συμβουλές και μαθήματα από την εμπειρία σου θα ήθελες να μοιραστείς με τους νέους μαθητές-αθλητές που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το μονοπάτι σου; 

«Ένα πράγμα θα έλεγα μόνο σε άλλους μαθητές-αθλητές που προσπαθούν να πάρουν την ευκαιρία όπως αυτή εδώ. Ποτέ μα ποτέ να μην τα παρατήσουν. Άνθρωποι και καταστάσεις θα προσπαθήσουν να τους σταματήσουν από το να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα αλλά να μην τους αφήσουν. Ακόμη και όταν καταφέρουν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, να ξέρουν ότι τίποτα δεν θα είναι εύκολο και κανένας δεν θα τους δώσει τίποτα χωρίς την προσπάθειά τους. Το κολέγιο D1 είναι ένα δύσκολο μονοπάτι, αλλά στο τέλος πραγματικά αξίζει τον κόπο».

O τίτλος στο Stanford που έγραψε ιστορία!

Στο Πανεπιστήμιο του Stanford (της Kristin Folkl, Nomos Volleyball Director, έχοντας κατακτήσει τρεις τίτλους κατά τη διάρκεια της καριέρας της εκεί τα έτη 1994-1998, μια από τις καλύτερες παίκτριες στην ιστορία του αθλήματος στην Αμερική) κατέκτησε το πρωτάθλημα στο 2018 NCAA Volleyball Tournament, φτάνοντας τους 8 τίτλους (1992, 1994, 1996, 1997, 2001, 2004, 2016, 2018), τους περισσότερους από κάθε άλλο πανεπιστήμιο, ξεπερνώντας το  Penn State που έχει 7 κατακτήσεις.

Στον τελικό που διεξήχθη στη Minneapolis το Stanford (Νο1) νίκησε το Nebraska (Νο7) με 3-2 σε ένα συγκλονιστικό ματς και το έριξε από τον θρόνο του πρωταθλητή.

Παράλληλα η ομάδα του Kevin Hambly πήρε… εκδίκηση για τον χαμένο τίτλο του 2006 με 3-1 από το Nebraska που έμεινε στις 5 κατακτήσεις (2017, 2015, 2006, 2000, 1995). 

Τα δύο πανεπιστήμια πάντως μονοπωλούν τους τίτλους από το 2015 και έπειτα, δείχνοντας ότι έχουν ξεφύγει σε ποιότητα και οργάνωση. 

 

Αποτελέσματα του 2018 NCAA Volleyball Tournament

Πρώτος γύρος (64 ομάδες)

Stanford- Alabama State 3-0

Loyola Marymount- Duke 3-0

Tennessee- Colorado State 3-2

Northern Arizona- Washington State 1-3

Creighton- South Dakota 3-0

St. Mary’s (Cal.)- Washington 1-3

Syracuse- Yale 3-0

Howard- Penn State 0-3

Illinois- Eastern Michigan 3-0

Louisville- Dayton 3-0

Cincinnati- Illinois State 3-0

High Point- Marquette 0-3

USC- Samford 3-0

San Diego- Cal Poly 3-1

UNI- Pepperdine 2-3

Green Bay- Wisconsin 0-3

Texas- SFA 3-0

Rice- Texas State  1-3

Michigan- Navy 3-0

Pittsburg- Iona 3-0

UCF- FGCU 2-3

Florida State- Florida 0-3

Utah- Denver 3-0

Stony Brook- BYU 0-3

Nebraska- Hofstra 3-0

Arizona- Missouri 0-3

Purdue- East Tennessee State 3-0

Murray State- Kentucky 0-3

Oregon- New Mexico State 3-1

Hawaii- Baylor 2-3

South Carolina- Colorado 3-2

Bryant- Minnesota 0-3

Δεύτερος γύρος (32 ομάδες)

Stanford- LMU 3-0

Tennessee- Washington St. 1-3

Creighton- Washington 0-3

Syracuse- Penn St. 0-3

Illinois- Louisville 3-1

Cincinnati- Marquette 0-3

USC- San Diego 0-3

Pepperdine- Wisconsin 1-3

Texas- Texas State 3-0

Michigan- Pittsburgh 3-2 

FGCU- Florida 0-3

Utah- BYU 0-3

Nebraska- Missouri 3-0

Purdue- Kentucky 0-3

Oregon- Baylor 3-2

South Carolina- Minnesota 0-3

Τρίτος γύρος (16 ομάδες)

Stanford (1)- Washington St. (16) 3-1

Washington- Penn St. (8) 0-3

Illinois (3)- Marquette (14) 3-0

San Diego- Wisconsin (6) 0-3

Texas (5)- Michigan 3-1

Florida- BYU (4) 1-3

Nebraska (7)- Kentucky (10) 3-0

Oregon (15)- Minnesota (2) 3-1

Προημιτελικά

Stanford (1)- Penn St. (8) 3-1

Illinois (3)- Wisconsin (6) 3-1

Texas (5)- BYU (4) 0-3

Nebraska (7)- Oregon (15) 3-0

Ημιτελικά 

Stanford (1)- BYU (4) 3-0

Illinois (3)- Nebraska (7) 2-3

Τελικός

Stanford (1)- Nebraska (7) 3-2

Contact NOMOS LLC

St. Louis, USA


info(at)nomosllc.com


US Tel: (+1) 812-272-3598


EU Tel: (+30) 6946-454137