INTERNATIONAL LAW - SPORT BUSINESS - MANAGEMENT STRATEGY - POLICY COMPLIANCE - RESEARCH & CONSULTING SERVICES

St. Louis, USA, Tel: 812-272-3598       facebook circle  youtube circle  instagram circle  linkedin circle

Αριστέα Τοντάι: Καλύτερη επίλογή οι ΗΠΑ

tontai article

1. Τι σε ενέπνευσε να έρθεις στην Αμερική για να παίξεις βόλεϊ; Γιατί στις ΗΠΑ;
Η πρώτη φορά που σκέφτηκα την Αμερική σαν επιλογή ήταν στο λύκειο όταν ξεκίνησα την προετοιμασία για τις πανελλήνιες. Τότε συνειδητοποίησα πως θα έπρεπε να θυσιάσω σε κάποιο βαθμό το βόλεϊ ή το σχολείο/ πανεπιστήμιο όχι μόνο κατά τη διάρκεια των πανελληνίων αλλά και των σπουδών μου. Οι ΗΠΑ μου φάνηκαν να είναι η καλύτερη επιλογή επειδή μπορεί κάποιος να συνδυάσει πολύ καλά την ακαδημαϊκή και την αθλητική τους καριέρα κι επειδή δίνεται μεγάλη έμφαση στον τομέα του αθλητισμού κι ήξερα πως θα ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για να εξελιχθώ. Επίσης, πάντα μου άρεσε να βρίσκομαι συχνά σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και να δοκιμάζω καινούρια πράγματα και ήθελα πολύ να ζήσω εκτός Ελλάδας έστω και για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα.

 

2. Ποιες ήταν μερικές από τις ανησυχίες και τις προσδοκίες σου σχετικά με τον κολεγιακό αθλητισμό στις ΗΠΑ; Ποια κριτήρια καθόρισαν την επιλογή πανεπιστημίου;
Μερικές από τις ανησυχίες μου ήταν πως υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκού και Αμερικάνικου βόλεϊ τόσο τεχνικά όσο και στην νοοτροπία και δεν ήξερα  σε τι βαθμό θα επηρεαζόμουν από αυτό. Επίσης η αλήθεια είναι ότι εδώ δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ενδυνάμωση και στην αντοχή κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει πολύ στην Ελλάδα ή τουλάχιστον όχι με μεγάλη συνέπεια και ανησυχούσα πως θα ήμουν πίσω σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, περίμενα πως όλες όσες ήρθαμε στις ΗΠΑ είχαμε περισσότερη εμπειρία λόγω των αγώνων αλλά και των προπονήσεων με συμπαίκτριες μεγαλύτερες από εμάς κάτι που δεν συμβαίνει εδώ. Το UNC το επέλεξα λόγω του ότι είναι εξαιρετικό ακαδημαϊκά και είναι παραδοσιακά πολύ δυνατό αθλητικά. 


3. Πότε ξεκίνησες την διαδικασία αναζήτησης πανεπιστημίου, είσαι ευχαριστημένη με την επιλογή σου, έχεις να μοιραστείς ιστορίες που σε σημάδεψαν από την εμπειρία αυτή, κάτι που θα το θυμάσαι για πάντα?
Την διαδικασία αναζήτησης πανεπιστημίου την ξεκίνησα προς το τέλος της δευτέρας λυκείου. Είμαι πολύ ευχαριστημένη με την επιλογή μου γιατί το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο  είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος κι εκτός του ότι είναι πολύ δυνατό ακαδημαϊκά και αθλητικά, έχω κάνει καταπληκτικές γνωριμίες που με έχουν βοηθήσει να δω αρκετά πράγματα με διαφορετικό μάτι. Κάτι που με σημάδεψε είναι το ότι ενώ την πρώτη χρονιά ήμουν σε ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο που για διάφορους λόγους συνειδητοποίησα πως δεν ήταν το κατάλληλο μέρος για μένα, ήταν σχετικά εύκολο να αναζητήσω κάτι διαφορετικό αλλά ξαφνιάστηκα από όλα αυτά που έμαθα εκείνη την χρονιά. Επίσης, μόνο από την διαδικασία αναζήτησης πανεπιστημίου ένιωσα να μαθαίνω διαφορετικά πράγματα αφού αναγκάστηκα να επικοινωνήσω με πολλούς προπονητές, να «προωθήσω» τον εαυτό μου, πολλές φορές να δεχτώ την απόρριψη από τους προπονητές και να πρέπει να πάρω αποφάσεις, καταστάσεις που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν νομίζω να είχα βιώσει τόσο έντονα στα 17 μου.  

tontai article2

4. Τι συμβουλή θα έδινες στις αθλήτριες και τους αθλητές που σκέφτονται να ακολουθήσουν παρόμοιο μονοπάτι με εσένα; Τι έχεις να πεις σε γονείς και αθλητές που σκέφτονται να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι;
Θα έλεγα πως αν σκέφτονται να ακολουθήσουν παρόμοιο μονοπάτι σίγουρα να το δοκιμάσουν ακόμη κι αν δεν είναι σίγουροι γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι ευκαιρίες μπορούν να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Επίσης θα τους συμβούλευα πως αν αποφασίσουν να κάνουν αυτό το βήμα να βεβαιωθούν πως αυτή η απόφαση είναι 100 % δική τους και δεν τους την έχει επιβάλει κάποιος άλλος. Η εμπειρία είναι μοναδική όμως η καθημερινότητα δεν είναι εύκολη και αν κάποιος δεν το θέλει πραγματικά θα δυσκολευτεί πολύ να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες.

Αν κάτι πάει στραβά, ελπίζω πως όχι, είναι πολύ καλύτερο να έχει συμβεί από προσωπική επιλογή. Ακόμη, πιστεύω πως η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική σε αυτό το στάδιο και καλό θα ήταν να είναι πολύ ξεκάθαροι με αυτά που θέλουν αλλά να έχουν και μία ξεκάθαρη εικόνα των απαιτήσεων και των προσδοκιών των προπονητών και τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύουν να τους βοηθήσουν. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουν έρευνα για το πανεπιστήμιο, την περιοχή, τους προπονητές, τα προγράμματα σπουδών και γενικότερα την κουλτούρα της ομάδας γιατί μπορεί να διαφέρει δραματικά από ομάδα σε ομάδα. Καλό θα ήταν να βρουν χρόνο για μία επίσημη επίσκεψη στα πανεπιστήμια που τους ενδιαφέρουν γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αποφασίσουν, ακόμα κι αν έχουν καταλήξει μόνο σε ένα πανεπιστήμιο θα μπορέσουν να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Για τους γονείς θα έλεγα να βοηθήσουν τα παιδιά τους όταν κι αν το χρειαστούν, να στηρίξουν την οποιαδήποτε απόφαση τους και να αφήσουν τα υπόλοιπα πάνω τους. 


5. Οι σκέψεις σου για το έργο και τις υπηρεσίες που παρέχονται από την Nomos;
Νομίζω πως είναι πολύ βοηθητικό να έχεις κάποιον δίπλα σου σε όλη αυτή τη διαδικασία που έχει εμπειρία με τον χώρο γιατί προσωπικά όταν ξεκίνησα δεν ήξερα κάποια πολύ βασικά πράγματα για τα Αμερικάνικα πανεπιστήμια αλλά και για το κολεγιακό πρωτάθλημα τα οποία είναι απαραίτητα. Επίσης, δυστυχώς υπάρχει αρκετή γραφειοκρατία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και είναι πολύ διαφορετικό να έχεις καθοδήγηση σε αυτό το ταξίδι. 

6. Η περιφέρεια στην οποία αγωνίζεσαι είχε αγωνιστική δραστηριότητα το Φθινόπωρο και έκανες εξαιρετικές εμφανίσεις. Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας για τη συνέχεια; 
Οι στόχοι της ομάδας για τους επόμενους μήνες είναι να είμαστε στην κορυφή του ACC και να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα και την είσοδο μας στο εθνικό τουρνουά. Προτεραιότητα όμως αυτή την περίοδο έχει η υγεία μας τόσο η σωματική αλλά και η ψυχική γιατί ο τελευταίος χρόνος έχει υπάρξει αρκετά δύσκολος για όλο τον κόσμο και ελπίζω πως έχουμε συνειδητοποιήσει πως χωρίς την υγεία μας οι παραπάνω στόχοι είναι ανέφικτοι. 


7. Φέτος διανύεις τον τελευταίο  χρόνο σπουδών, ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον, τόσο το επαγγελματικό αλλά και το αθλητικό;
Ειλικρινά μου φαίνεται πολύ περίεργο που αυτό είναι το τελευταίο μου εξάμηνο στο UNC και η αλήθεια είναι πως η πανδημία έχει δυσκολέψει τον σχεδιασμό μου για το μέλλον. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να εξερευνήσω όλες μου τις επιλογές, είτε αυτές συμπεριλαμβάνουν το βόλεϊ είτε όχι.  

 

Contact NOMOS LLC

St. Louis, USA


info(at)nomosllc.com


US Tel: (+1) 812-272-3598


EU Tel: (+30) 6946-454137